13 důvodů proč jíst bobule
25.07.2017
Chutný lék přímo z přírody
Domácí bobule mají teď sezónu, jsou zdravé a plné vitamínů, minerálních
a výživných látek. Proč je dobré zařadit je do stravy tak často, jak to jde?
13 důvodů pro
- rostou u nás - žádné dlouhé přepravy, sbírají se zralé (ne jako dovezené ovoce sbírané polozralé a zrající po cestě)
- posilují imunitní systém
- jsou dobré na nervy
- povzbuzují látkovou výměnu
- vhodné i pro diabetiky
- díky balastním látkám rychle zasytí a podporují trávení
- pomáhají snížit krevní tlak díky obsahu draslíku
- snižují riziko rakoviny střev díky obsaženým flavonoidům
- obsahují hodně antioxidantů
- odbourávají jedy v těle
- olej z jejich jadérek působí pozitivně na pleť
- zvyšují schopnost koncentrace
- pomáhají při chraptivosti
Tolik o plodech ... ale zkusili jste i jejich listy?
Sice nejsou tak sladké a chutné jako plody, ale když si dáte nějaký ten lupen k hrsti ovoce, tak by o tom šlo uvažovat, což?
A proč? Působí totiž
- čerstvě rozžvýkané proti zánětu dásní
- rozpouští hlen
- při bolesti v krku
- čistí krev
- při zánětech kůže
- močopudně
- jako antioxidant
- snižují krevní tlak
- proti potížím s ledvinami
Listy se samozřejmě dají i uvařit a udělat z nich čaj nebo použít k výplachům. Při tepelném zpracování se ale ztrácí část prospěšných látek oproti konzumaci čerstvých.
Tak co si dáte vy?