13 důvodů proč jíst bobule

25.07.2017

Chutný lék přímo z přírody

Domácí bobule mají teď sezónu, jsou zdravé a plné vitamínů, minerálních
a výživných látek. Proč je dobré zařadit je do stravy tak často, jak to jde?

13 důvodů pro

  1. rostou u nás - žádné dlouhé přepravy, sbírají se zralé (ne jako dovezené ovoce sbírané polozralé a zrající po cestě)
  2. posilují imunitní systém
  3. jsou dobré na nervy
  4. povzbuzují látkovou výměnu
  5. vhodné i pro diabetiky
  6. díky balastním látkám rychle zasytí a podporují trávení
  7. pomáhají snížit krevní tlak díky obsahu draslíku
  8. snižují riziko rakoviny střev díky obsaženým flavonoidům
  9. obsahují hodně antioxidantů
  10. odbourávají jedy v těle
  11. olej z jejich jadérek působí pozitivně na pleť
  12. zvyšují schopnost koncentrace
  13. pomáhají při chraptivosti

Tolik o plodech ... ale zkusili jste i jejich listy

Sice nejsou tak sladké a chutné jako plody, ale když si dáte nějaký ten lupen k hrsti ovoce, tak by o tom šlo uvažovat, což?

A proč? Působí totiž

  • čerstvě rozžvýkané proti zánětu dásní
  • rozpouští hlen
  • při bolesti v krku
  • čistí krev
  • při zánětech kůže
  • močopudně
  • jako antioxidant
  • snižují krevní tlak
  • proti potížím s ledvinami

Listy se samozřejmě dají i uvařit a udělat z nich čaj nebo použít k výplachům. Při tepelném zpracování se ale ztrácí část prospěšných látek oproti konzumaci čerstvých. 

Tak co si dáte vy?